Необходими Съставки
сусамов тахан – 4 с.л. пълнозърнест
лимони – 1 малък
вода – около 120 мл изворна
хималайска сол – на вкус
чесън – 2 скилидки
кимион
сусам – 1 ч.л. семена за гарнриане
* мерки и количества
Начин на приготвяне
Смесете всички съставки в блендер, кухненски робот или чопър, като предварително смелите чесъна.
Първоначално не доливайте цялото количество вода, за да прецените нужната гъстота.
Пасирайте соса до хомогенност и при нужда пасирайте пак с останалата вода.
Подправките в соса зависят от вашия вкус – може да сложите или кимион, или червен пипер, кайенски пипер, магданоз.
Сипете сусамовия сос в подходяща купичка и поръсете с малко запечен на сух тиган сусам.